ایران مارکتنیگ 360 حجم نقدینگی یک گام تا ۵۷۰۰ هزار میلیارد تومان/ نرخ تورم از لنز «بانک مرکزی» و «مرکز آمار» چقدر شد؟ - ایران مارکتینگ

به گزارش رسپار اقتصادی؛ ساعتی پیش، مرکز آمار جدیدترین اطلاعات از شاخص قیمت مصرف کننده در آبان ماه را منتشر کرد. بر اساس گزارش مرکز آمار در دومین ماه پاییز، نرخ تورم سالانه آبان ماه ١٤٠١ برای خانوار‌های کشور به ٤٤,٠ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ١,١ واحد درصد افزایش نشان می‌دهد. این در حالی است که منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.

همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوار‌های شهری و روستایی به ترتیب ٤٣,٣ درصد و ٤٧.٤ درصد می‌باشد که برای خانوار‌های شهری ١.٠ واحد درصد افزایش و برای خانوار‌های روستایی ١.٢ واحد درصد افزایش داشته است.

کاهش نرخ تورم نقطه‌ای خانوار‌های کشور

مرکز آمار اعلام کرده است، نرخ تورم نقطه‌ای در آبان ١٤٠١، به ٤٨,١ درصد رسیده است؛ یعنی خانوار‌های کشور میانگین ٤٨.١ درصد بیشتر از آبان ١٤٠٠ برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کرده­ اند.

نرخ تورم نقطه‌ای آبان ماه ١٤٠١، در مقایسه با ماه قبل ٠,٥ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی­‌ها و دخانیات» با کاهش ٣.٠ واحد درصدی به ٦٧.٧ درصد و گروه «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٠.٨ واحد درصدی به ٣٦.٩ درصد رسیده است.

این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوار‌های شهری ٤٧,٣ درصد است که نسبت به ماه قبل ٠.٤ واحد درصد کاهش داشته. همچنین این نرخ برای خانوار‌های روستایی ٥٢.٣ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٠.٩ واحد درصد کاهش داشته است.

کاهش نرخ تورم ماهانه خانوار‌های کشور

منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه آبان ١٤٠١، به ٢,١ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ٠.٩ واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ١.٣ درصد و ٢.٧ درصد بوده است.

این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوار‌های شهری و روستایی ٢,١ درصد است که نسبت به ماه قبل برای خانوار‌های شهری ١.١ واحد درصد کاهش و برای خانوار‌های روستایی ٠.١ واحد درصد افزایش داشته است.

بانک مرکزی: تورم سالانه کمتر از ۴۰ درصد

علاوه بر مرکز آمار، امروز بانک مرکزی نیز تحلیل تحولات اقتصاد کلان در مهرماه را منتشر کرد که در بخشی از این گزارش، به تغییرات تورم، نقدینگی و پایه پولی پرداخته شده است.

بر اساس اطلاعات بانک مرکزی، تورم‌های نقطه به نقطه و دوازده‌ماهه شاخص کل بهای کالا‌ها و خدمات مصرفی در مهر‌ماه سال جاری به‌ترتیب ارقام ۴۴.۷ و ۳۹.۶ درصد را ثبت کرده است، در حالی که رقم تورم سالانه ۳۹.۶ درصد در ماه قبل یعنی شهریورماه نیز به ثبت رسیده بود؛ بنابراین تغییری نداشته است.

همچنین بررسی تحولات تورم ماهانه شاخص کل کالا‌ها و خدمات مصرفی در سال جاری نشان می‌دهد، تورم ماهانه شاخص کل مصرف‌کننده در مهر‌ماه سال جاری با ۰.۳ واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل (۲.۶ درصد) به ۲.۹ درصد رسیده است.

در ادامه گزارش بانک مرکزی آمده است: بررسی تورم ماهانه شاخص بهای کالا‌ها و خدمات مصرفی به تفکیک گروه‌های اختصاصی “کالا” و “خدمت” در مهرماه نشان می‌دهد، تورم ماهانه گروه اختصاصی “کالا” با ۰.۳ واحد درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به ۱.۶ درصد رسید. در مقابل تورم ماهانه گروه اختصاصی “خدمت” در این مقطع با ۱.۴ واحد درصد افزایش نسبت به ماه گذشته به رقم ۵.۲ درصد رسید. بررسی تحولات تورم ماهانه گروه کالا به تفکیک “خوراکی‌ها” و “غیرخوراکی‌ها” موید کاهش تورم ماهانه اقلام خوراکی در مهرماه ۱۴۰۱ نسبت به ماه قبل از آن است، به طوری که شاخص بهای خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها (با ضریب اهمیت ۲۵.۵ درصد) با ۰.۹ واحد درصد کاهش نسبت به شهریور و ثبت تورم ماهانه ۱.۲ درصدی، سهمی معادل ۰.۴ واحد درصد را از تورم ماهانه شاخص کل (۲.۹ درصد) در مهرماه سال جاری به خود اختصاص داده است. بررسی بیشتر تحولات شاخص خدمت نیز حاکی است، افزایش تورم ماهانه این گروه عمدتاً متاثر از تحولات شاخص‌های خدمت در گروه مسکن و خدمات ساختمانی و تحصیل بوده است؛ به طوری که سهم این دو گروه از تورم ماهیانه خدمت در مهر‌ماه سال جاری (۵.۲ درصد) به ترتیب ۴.۴ و ۰.۶ واحد درصد بوده است.

حجم نقدینگی چقدر شد؟

علاوه بر تغییرات تورم، بانک مرکزی جدیدترین تغییرات حجم نقدینگی و پایه پولی در نخستین ماه پاییز را هم منتشر کرد. اطلاعاتی که نشان می‌دهد در ادامه روند افزایشی حجم نقدینگی در اقتصاد کشورمان، حال حجم نقدینگی در پایان مهرماه سال ۱۴۰۱ معادل ۵۶۷۶۹.۷ هزار میلیارد ریال بوده که به ترتیب ۱۷.۵ و ۳۴.۳ درصد نسبت به پایان سال و پایان مهر ماه سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است، در حالی که بانک مرکزی اعلام کرده است: رشد متغیر مذکور در هفت ماهه نخست سال قبل و دوازده ماهه منتهی به مهر ماه سال ۱۴۰۰ به ترتیب معادل ۲۱.۶ و ۴۲.۸ درصد بوده است.

از پایه پولی چه خبر؟

حجم پایه پولی در پایان مهرماه سال ۱۴۰۱ (معادل ۷۱۲۹.۳ هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال ۱۴۰۰، رشدی معادل ۱۸.۰ درصد داشته است. همچنین نرخ رشد دوازده‌ ماهه پایه پولی با ۱.۹ واحد درصد کاهش نسبت به رشد دوره مشابه سال قبل (۳۶.۴ درصد) به ۳۴.۵ درصد در پایان مهر‌ماه سال ۱۴۰۱ رسید.

 

 

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 79 views بار دسته بندی : رپورتاژ تاريخ : 22 جولای 2023 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.